Vandaag genoten van de traditionele Christmas lunch op kantoor. Dat wil zeggen, op mijn Engelse kantoor. En als Engelse kok heb je het eigenlijk heel erg makkelijk, want het eten bestaat voor een groot deel uit tradities. Zo is er eigenlijk een standaard maaltijd, die op een van beide kerstdagen gegeten wordt: de kalkoen, oftewel Turkey.
Ook alles er omheen is erg traditioneel. Nee, geen patat deze keer, maar een soort gebakken aardappelen, of soms ook puree. Als groente altijd Brussel Sprouts, bij ons beter bekend als spruitjes. Ik heb geprobeerd om mijn collega’s het woord spruitjes te leren, maar dat bleek iets teveel gevraagd 🙂 Verder worteltjes (Engelsen moeten de grootste wortel eters ter wereld zijn) en iets onbekends (althans voor mij) als parsnips. Onherkenbaar, niet echt lekker, maar toch goed te eten. En natuurlijk stuffing. Een traktatie in Engeland, maar wat mij betreft toch meer iets als een bal broodkruimels met wat kruiden. Droog in het hwadraat. Maar alles heerlijk overgoten met traditionele gravy. Genieten.
Aan tafel natuurlijk crackers (met hoedjes) en omdat er nog gewerkt moet worden een glaasje appelcider. Daar wordt met kerst ongetwijfeld een alcoholisch alternatief voor gezocht…… En terecht. Het toetje bestond uit de al even traditionele Christmas Pudding. Een massief toetje met veel vruchten, krenten en rozijnen. Elke Engelsman is er dol op, vooral op de versies die stijf staan van de brandy, de sherry of champagne. En dan een laag Pudding Sauce erover (een soort glazuur) of warme custard. Gelukkig was er ook een alternatief: Cheese cake.
Kortom: een heerlijke en voedzame lunch. Jammer dat je altijd zo slaperg wordt van veel eten. Gelukkig mocht ik wat vroeger weg om naar het vliegveld af te reizen. Uiteindelijk veel te vroeg, omdat de KLM een vlucht had geannuleerd. Maar dat kon de pret niet drukken, het was aan de vliegveld bar heerlijk uitbuiken……….
