Stom toevallig kwam ik op een website terecht van het Ronald McDonald Business Breakfast. Een Alphense organisatie waar een aantal bedrijven uit die regio zich bij hebben aangesloten. Op zich niks mis mee zou je zeggen, ook ondernemers willen wel eens wat doen voor het goede doel. Ik zou niet meteen denken aan “ontbijten voor het goede doel”, maar iedereen maakt daarin tenslotte andere keuzes. Als het geld maar goed terecht komt.

Onder dat motto denken die ondernemers ook vast bezig te zijn. Zo zou je denken. Totdat je klikt op de button “doelstelling”. Geld inzamelen voor het Ronald McDonald Huis? Dat lijkt me toch wel de eerste en belangrijkste doelstelling voor een club met zo’n naam. Maar niet in Alphen, al moet gezegd worden dat ze in elk geval eerlijk zijn. Dik gedrukt staat er te lezen: De Business Breakfasts bieden u een effectief instrument om uw relatienetwerk uit te breiden. Elf maal per jaar krijgt u een uitnodiging om op een steeds andere locatie te ontbijten met andere ondernemers. Bij deze meetings zijn uitsluitend beslissers op directie- of managementniveau aanwezig.

Hoe krijg je het verzonnen he? Schaamteloos, niet eens onderdrukken, welnee. De volgende alinea gaat nog een stapje verder: Het tijdstip is zodanig gekozen dat u niet of nauwelijks kostbare werktijd hoeft op te offeren: de bijeenkomsten beginnen altijd om 8.00 uur en worden om stipt 9.00 uur afgesloten. Dus je komt niet alleen om met beslissers een boterham weg te schrokken, maar het mooie is ook nog eens dat je er geen “kostbare werktijd voor op hoeft te offeren”.

Aan het eind komt alles nog goed, je voelt het al aankomen. Om dit staaltje ondernemerschap nog een beetje te compenseren, gaat de hele opbrengst natuurlijk naar dat goeie doel. Eind goed al goed. Mis. Ok, in die laatste alinea komt het goede doel inderdaad ter sprake. Maar let op: Een deel van de opbrengst gaat naar de Stichting Ronald McDonald Huis in Leiden. Dus kennelijk gaan de kosten van de boterhammen en de postzegels voor de uitnodigingen er ook nog eens vanaf. En die paar centen die dan nog worden gegeven zijn natuurlijk nog aftrekbaar van de belastingen. Het blijven armoedige ondernemers………

Pin It on Pinterest